Overslaan en naar de inhoud gaan

Campagne moet vastgoedbranche ertoe brengen crimineel gebruik eerder te melden

Image

Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs worden met een nieuwe Amsterdamse campage nadrukkelijk uitgenodigd vermoedens van criminele transacties te melden. Dat kan veilig bij Meld Misdaad Anoniem. Deze organisatie start samen met de gemeente Amsterdam en vastgoedorganisaties een voorlichtingscampagne voor mensen uit de branche.

Burgemeester Halsema benadrukt hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit: “Ook in onze stad wordt vastgoed voor allerlei criminele doeleinden gebruikt. Dat geeft overlast voor de buurt en leidt vaak tot schade aan eigendommen, boetes of het sluiten van een pand of woning. Deze openbare orde-verstoringen geven een onveilig gevoel voor omwonenden en verhuurders. Het is daarom van groot belang om signalen te melden. Hoe eerder misstanden worden herkend en gemeld, hoe eerder er stappen kunnen worden ondernomen.”

De Amsterdamse makelaarsvereniging MVA ondersteunt het initiatief. Voorzitter Jerry Wijnen benadrukt het belang van een veilige anonieme plek om mogelijke misstanden te melden. Nu komen getuigen door onderlinge werkrelaties soms in de knel of lopen ze gevaar. 

De aanpak van crimineel vastgoedgebruik staat hoog op de agenda van de burgemeester. Eerder sloot Amsterdam ook al een convenant met verhuurder Syntrus Achmea om woningmisbruik door criminelen tegen te gaan.