Overslaan en naar de inhoud gaan

Brede coalitie voor investeren in de bouw

Een brede coalitie van huurorganisaties, bouwbedrijven, vakbonden en de SP heeft minister Blok opgeroepen te investeren in de bouwsector. Deze investering moet komen in plaats van de voorgestelde verhuurderheffing voor woningcorporaties en andere verhuurders.
Het voorstel behelst corporaties vrij te stellen van de heffing, als zij investeren in groot onderhoud, renovatie, energiebesparing en nieuwbouw. Hiermee kan de economie een impuls krijgen, behouden duizenden bouwvakkers hun baan en blijven bouwbedrijven overeind. De overheid is volgens de SP beter af omdat extra belastinginkomsten de inkomsten van de verhuurderheffing overstijgen.
Sinds minister Blok veel geld wil weghalen bij de woningcorporaties en andere verhuurders van goedkope woningen bestaat het plan om via een investeringsverplichting evenveel geld binnen te halen. Vorige week bracht SP-Kamerlid Paulus Jansen dit voorstel opnieuw naar voren in de Tweede Kamer en aanstaande dinsdag wordt hierover gestemd.
Zes organisaties steunen de oproep. Het gaat om de Woonbond (vereniging voor de belangen van huurders), Aedes (koepel van woningcorporaties), het bouwend bedrijfsleven (Aannemersfederatie Nederland, NVB) en de vakbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen.