Overslaan en naar de inhoud gaan

BPD/De Nijs wint gunning Slachthuisterrein Haarlem-Oost

Image

Gebiedsontwikkelaar BPD gaat met bouwbedrijf De Nijs het Slachthuisterrein in Haarlem-Oost ombouwen tot een nieuw woon- en werkgebied. Het nieuwe Slachthuishof biedt plek aan in totaal 166 woningen, inclusief 19 sociale stadsappartementen.

Op het terrein (36 hectare) wordt naar ontwerp van Hans van Heeswijk Architecten, ZUS en vanOmmeren-architecten een mix aan functies gerealiseerd. Het woningbouwprogramma omvat 85 rijwoningen, 31 startersappartementen, 28 seniorenappartementen, 19 stadsappartementen en 3 heel grote familiewoningen. Verder worden werkplekken en culturele voorzieningen, zoals een popcentrum toegevoegd. De Slachthuishof moet bijdragen aan een duurzame toekomst. Woningen zijn gasloos en worden voorzien van zonnepanelen. Ook is er veel aandacht voor waterberging.

De gunningscommissie van de gemeente Haarlem is vol lof, omdat het plan het industrieel erfgoed in zijn waarde zal laten. Het slachthuiscomplex werd begin twintigste eeuw ontworpen door de Haarlemse stadsarchitecten J. Leijh en L.C. Dumont. "Het nieuwe plan bouwt voort op de rijke historie van het terrein. De gemeentelijke monumenten vormen onmiskenbaar het middelpunt van de ontwikkeling”, aldus wethouder Floor Roduner.