Overslaan en naar de inhoud gaan

Building with nature

Het boek Building with Nature is gebaseerd op de pilots van de afgelopen tien jaar van stichting EcoShape. Deze stichting voert publiek-private innovatieprogramma’s uit waarbij Bouwen met de Natuur toepassingen worden gerealiseerd en gemonitord. EcoSape is een samenwerkingsverband tussen ingenieurs, wetenschappers, bouwers, ontwerpers en ngo’s.
In het boek is een groot aantal voorbeelden gebundeld van pilots die zijn omgezet naar werkbare concepten. Het bevat persoonlijke verhalen van projectleden en andere betrokkenen over hun ervaring met Building with Nature projecten (BwN). Het afgelopen decennium heeft EcoShape verschillende BwN-projecten opgezet in Europa – en dan met name in Nederland – en Zuid-oost Azië. Deze projecten tonen volgens de samenstellers van het boek aan dat op de natuur gebaseerde oplossingen voor allerhande maatschappelijke problemen ook in de praktijk werken.
De oplossingen die in het boek worden voorgedragen moeten bijdragen aan onder meer een duurzame en veilige kustverdediging en aan het ontstaan van ecologisch rijke en veerkrachtige landschappen. Het boek illustreert aan de hand van verschillende landschappen welke concepten mogelijk zijn en verbindt deze met bestaande ecologische, economische en sociale systemen. Het is een degelijk handboek waarin bovendien een inkijkje wordt gegeven in de creatieve en inspirerende potentie van Building with Nature. En zeker niet onbelangrijk: volgens de samenstellers van het boek is Building with Nature dé methode voor klimaatadaptatie en -mitigatie.

Building with Nature, creating, implementing and upscaling nature-based solutions, Erik van Eekelen en Matthijs Bouw. Engels. € 39,95 Uitgeverij Nai010. ISBN 978-94-6208-582-4.