Baumeister B6, met gasthoofdredacteur Reinier de Graaf

07.09.19

Van het Duitse Baumeister verscheen een bijzonder juni-nummer met als gasthoofdredacteur architect Reinier de Graaf, sinds lang partner van het beroemde bureau OMA. Het is een zeer internationaal nummer met niet enkel artikelen over typische architectenonderwerpen. Zo staat er een artikel in over de strijd voor betaalbare huisvesting in München.

Het nummer heeft een duidelijk Nederlandse accent, daar zal De Graaf een rol in hebben gespeeld.

Jacqueline Tellinga zet nog eens de hele zelfbouwrevolutie in Almere in perspectief voor een internationaal lezerspubliek.

Jeroen van der Veer, senior adviseur bij het AFWC, beschrijft in een doorwrocht artikel de recente geschiedenis van de sociale huisvesting in Nederland, en Amsterdam in het bijzonder. Hij ontvouwt nog eens gedetailleerd hoe de Nederlandse woonsector in twintig jaar door Europese regels en nationale politiek op zijn kop is gezet ... en een kopje kleiner gemaakt. Het krimpen van de grote sociale huursector is hand in hand gegaan met de 'financialisering' van de huizenmarkt, waarbij woningen meer en meer investeringsobjecten zijn geworden. Alle voor ons bekende elementen worden nog eens in perspectief gezet: van de bruteringsoperatie, de introductie van de lage EU-inkomensgrens (die de EU nooit heeft opgedrongen) tot de verhuurderheffing. Tenslotte schetst hij de huidige uitdagingen van Amsterdamse corporaties in een stad waar de gemiddelde woningprijs is gestegen tot 450.000 euro.

Van deze speciale editie van Baumeister (juni-nummer) verscheen een Engelse en Duitse versie.

Baumeister B6: Curated by Reinier de Graaf / OMA. €16. Verkrijgbaar in digitale versie. Engels of Duits