Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewoners Dichtersbuurt Amsterdam Nieuw-West kiezen voor nieuwbouw

Image

Bewoners van de Dichtersbuurt in Amsterdam Nieuw-West kiezen voor sloop en nieuwbouw van hun buurt. Dat blijkt uit een enquête onder de huurders van Eigen Haard en Stadgenoot. De bewoners konden kiezen uit twee mogelijkheden: volledige sloop en nieuwbouw of ook een gedeeltelijke renovatie. Een ruime meerderheid kiest voor sloop. 

“Veel bewoners van de Dichtersbuurt zijn niet tevreden over de kwaliteit van hun woning. Ze vinden de woningen te klein en hebben last van kou, tocht, vocht en geluidsoverlast. Zij kiezen nu voor een ingrijpende stap: sloop. Door de huizen te slopen, krijgt de buurt niet alleen meer woningen maar ook meer verschillende soorten woningen. Bovendien wordt de openbare ruimte opgeknapt. De Dichtersbuurt krijgt een kwaliteitsimpuls van jewelste”, aldus wethouder Van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling.

De Dichtersbuurt telt nu 426 sociale huurwoningen. Dat aantal blijft na sloop/nieuwbouw gehandhaafd. Wel is sprake van verdichting. Er komen 212 middeldure huurwoningen en 212 koopwoningen bij.  Bedoeling is dat de buurt vanaf 2025 stap voor stap wordt aangepakt. Woningcorporatie Eigen Haard en de gemeente investeren ook in de leefbaarheid van de buurt. Dat is voor de komende tien jaar vastgelegd in een ‘sociaal pact’. “Om prettig te wonen heb je meer nodig dan alleen een kwalitatief goed huis. Daarom brengen we bewoners, ondernemers en partners in de wijk, zoals opbouworganisatie Eigenwijks, met elkaar in contact. Samen verbeteren we de sociale cohesie in de Dichtersbuurt.”, zo verklaart Imke Veltmeijer, projectontwikkelaar bij Eigen Haard.

Alle huurders moeten hun huis verlaten. Bewoners mogen zelf kiezen of ze weer terugkeren naar de buurt of dat ze permanent ergens anders gaan wonen. In beide gevallen kunnen ze ongeveer 1,5 jaar voor de start van de werkzaamheden met verhuisvergoeding en voorrang verhuizen in de regio Amsterdam.