Overslaan en naar de inhoud gaan

"Bevolkingskrimp zet neerwaartse druk op Amsterdamse woningprijzen"

Image

Door de coronacrisis valt de bevolkingsgroei in Nederland veel lager uit dan verwacht. In Amsterdam krimpt de bevolking zelfs. Dit zet volgens ING een 'neerwaartse druk op de woningprijzen'. Dit leidt in de hoofdstad overigens nog niet tot prijsdalingen, zo bleek vorige week uit de kwartaalcijfers van de NVM. Wel stabiliseerden in het derde kwartaal de prijzen en namen het aantal transacties toe.

De Nederlandse bevolking groeide tussen maart en augustus van dit jaar met slechts iets minder dan 18 duizend personen. Dit is ruim 70 procent minder vergeleken met dezelfde periode in 2019. In Amsterdam kromp de bevolking met ruim 1.900 mensen in de periode januari-augustus. Hoewel de bevolking in augustus weer - zoals gebruikelijk - groeide bij de start van het nieuwe studiejaar blijft er sprake van een enorme trendbreuk. De daling bedraagt -134 procent vergeleken met dezelfde periode in 2019 (toen: +5.700 personen). Normaal gesproken groeit de Amsterdamse bevolking jaarlijks met ruim 1 procent. Nu het aantal coronabesmettingen weer fors oploopt, verwacht de bank een verdere bevolkingskrimp in de rest van 2020. De belangrijkste oorzaak is de forse terugval van de instroom van buitenlandse migranten, zoals expats en studenten, sinds de virusuitbraak in maart.

ING wijst er op dat ondanks deze krimp de woningkrapte in de hoofdstad bovengemiddeld hoog blijft. Landelijk bedroeg de krapte voor de coronacrisis naar schatting 4,2 procent, terwijl die in de hoofdstad ruim 6,0 procent bedroeg. Dit heeft zich afgelopen decennium vertaalt in een snellere stijging van de Amsterdamse huizenprijzen. Vergeleken met 2008 was de gemiddelde woning in Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar zo’n 19 procent duurder, terwijl de gemiddelde Amsterdamse woningprijs ruim 55 procent hoger ligt. ING gaat er vooralsnog van uit dat die krapte aanhoudt.

ING verwacht dat het aantal woningtransacties dit jaar ongeveer gelijk zal zijn als vorig jaar, maar dat er volgend jaar wel minder woningen worden verkocht als gevolg van de crisis. De bank vreest bovendien dat op langere termijn ook de woningbouw zal vertragen.

Trefwoorden