Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Beloning bestuurders Ymere voldoet aan Aedescode’

Image

De beloning van de vier bestuurders van Ymere voldoet aan de Aedescode, zo laat de corporatie weten in reactie op berichtgeving in het Financieele Dagblad. Wel praat de raad van commissarissen met hen over verlaging van de variabele beloning.

De vier bestuurders van Ymere verdienen nu een salaris van 270.919 tot 330.192 euro inclusief de pensioenbijdrage van de werkgever, zo blijkt uit een onderzoek van het Financieele Dagblad. Volgens Ymere voldoet die beloning aan de Aedescode. Sinds 2010 geldt voor corporatiebestuurders de zogeheten Balkenende-norm (193.000 euro, exclusief pensioenbijdrage), maar eerder afgesloten contracten worden gerespecteerd. Het huidige salarisniveau dateert uit 2007, de tijd van de fusie tussen Ymere en Woonmaatschappij. Toen gold de regeling Izeboud met een maximumsalaris (exclusief pensioenbijdrage) van 250.000 euro. Daarna zijn de vaste salarissen - naast de cao-indexering – eenmalig met 5 procent verhoogd.
Al voldoet Ymere aan de norm, toch wil Guido van Woerkom, voorzitter van de raad van commissarissen, niet voorbijgaan aan de maatschappelijke discussie over de beloning van corporatiebestuurders. “Ymere wenst een maatschappelijk betrokken corporatie te zijn. Ons imago moet daarmee in overeenstemming zijn.”

Wel vindt hij het een heel lastige discussie. Voor hem is de huidige beloning passend. “Het gaat om een grote corporatie met een groot afbreukrisico. Stel dat we op enig moment op zoek moeten naar nieuwe bestuurders, dan weet ik niet of de Balkenende-norm voldoende soelaas biedt. Als de economie aantrekt – nu zal het wellicht wat makkelijker gaan - dan is het maar de vraag of we voldoende kunnen concurreren met het bedrijfsleven,” aldus Van Woerkom.
De raad van commissarissen werkt aan aanpassing van de variabele beloning. Die kan variëren van niets tot maximaal een kwart van het bruto jaarsalaris. “In 2010 is vanwege onvoldoende presteren geen variabele beloning toegekend. In 2011 wel. Dan wordt al snel gedacht dat sprake is van een forse salarissprong en ontstaat discussie. We willen het variabele beloningsdeel daarom in lijn brengen met de overige medewerkers: maximaal 8 procent.”
De daling zal niet geheel worden gecompenseerd. “Als het flexibele deel met 10 procent daalt, dan zal het niet zo zijn dat het vaste salaris met eenzelfde percentage stijgt. Maar daarover zijn we met elkaar in gesprek. Ook onze bestuurders zien de noodzaak deze discussie te voeren.”

Trefwoorden