Overslaan en naar de inhoud gaan

Anisha Jagernath wint Jeroen van der Veer Scriptieprijs 2023

Image

In museum ‘t Schip ontving Anisha Jagernath op 23 januari de derde Jeroen van der Veer Scriptieprijs voor haar masterscriptie Mixed-ownership complex(ity). Met als onderwerp de uitdagingen voor verduurzaming en energiekosten in gemengde vve's.  Zij deed dit onderzoek als sluitstuk op haar masterstudie Sustainability and Planning aan de Rijksuniversiteit Groningen. Aan de hand van gesprekken met corporatieprofessionals, een enquête  onder vve-bewoners en beleidsanalyses brengt ze in beeld hoe uitdagingen in besluitvorming en financiering woningverduurzaming aanzienlijk kunnen vertragen. Uit handen van juryvoorzitter Josja van der Veer ontving zij een geldprijs van duizend euro.

Mixed ownership complex(ity)

Welke extra obstakels er zijn om in gemengde vve's tot besluitvorming over verduurzaming te komen was ook het thema van de laatste NUL20. Jagernath benadrukte dat het onderwerp extra relevant is geworden nadat door de oorlog in Oekraïne de energieprijzen explodeerden. De jury was onder de indruk van de gedegen onderzoeksopzet en het vele werk dat Jagernath in het onderzoek had moeten steken om voldoende reacties van bewoners op te halen. Zij was met haar zus de hele provincie rondgereden om flyers in brievenbussen te stoppen. Van der Veer: “De scriptie van Anisha draagt bij aan inzicht in welke aanvullende uitdagingen er binnen vve’s liggen bij de verduurzamingsopgave. Het onderzoek laat zien dat er behoefte is aan passend beleid en bewonersondersteuning vanuit zowel gemeenten als woningcorporaties om verduurzaming te versnellen.”

Genomineerden

Er werden negen scripties ingezonden, vier minder dan vorig jaar. Via twee selectierondes nomineerde de jury drie kanshebbers. Naast Anisha Jagernath waren dat Leonie Laug en Jelle Velseboer.

De Duitse Laug onderzocht voor haar master Urban Studies (UvA) welke sociale en fysieke factoren een sleutelrol spelen bij de verdere groei van een aantal wooncoöperaties in Berlijn: Growth for people, not for profit. Een daadkrachtig, goed georganiseerd bestuur zet vaak aan tot uitbreiding. Externe bestuursleden zijn vaak meer georiënteerd op uitbreiding, terwijl bewoners meer gericht zijn op verbetering van het bestaande bezit. Daarnaast groeien coöperaties met ruimtelijk diffuus bezit vaak sneller dan coöperaties met meer ruimtelijk geconcentreerd bezit. Bovendien groeien grote wooncoöperaties makkelijker. In Duitsland bestaan veel meer wooncoöperaties (Genossenschaften) dan in Nederland. Laug betrok 37 Berlijnse wooncoöperaties betrokken bij het onderzoek.
Ook het onderzoek van Velseboer - Seeking similarities or desiring differences
had betrekking op wooncoöperaties. Voor de master Urban Geography (UvA) bestudeerde Jelle de manier waarop (toekomstige) bewoners omgaan met diversiteit en inclusiviteit in wooncoöperaties. In hoeverre streven zij naar diverse huurdersselectie en hoe wordt dit vastgelegd in beleid? De wil is er vaak wel, maar de vertaling naar effectief beleid is doorgaans een grote uitdaging.

Jury en prijs

De Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties (AFWC) riep de prijs voor de beste masterscriptie op het gebied van volkshuisvesting in het leven ter herinnering aan onderzoeker en collega Jeroen van der Veer. Hij overleed eind 2020 op 56-jarige leeftijd. Jeroen werkte ruim 23 jaar bij de AFWC en heeft vele studenten begeleid bij hun scriptie. “Met de Jeroen van der Veerprijs willen we vanuit de passie en gedrevenheid van Jeroen een blijvend podium bieden aan vernieuwend en concreet toepasbaar onderzoek”, aldus Anne-Jo Visser, directeur AFWC. De prijs wordt jaarlijks toegekend. Zij memoreerde dat Jeroen niet vanuit de ivoren toren van de wetenschap wilde werken, maar dicht bij de praktijk toepasbaar onderzoek wilde doen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt in combinatie met een Jeroen van de Veer Lezing. Die werd dit jaar gehouden door onderzoeker Kees Dignum.
De jury bestond uit Gerard Anderiesen, Fenne Pinkster, Maarten van Poelgeest en Josja van der Veer (voorzitter en zuster van Jeroen). De prijs gaat gepaard met een geldbedrag van 1.000 euro.


Op de foto vlnr: Moeder en zuster (Josha) van Jeroen, Anne-Jo Visser, de winnares Anisha Jagernath en haar familie. 

Trefwoorden