Amsterdammers betalen hogere woningprijs dan plaatselijke inwoners

17.05.18
Amsterdammers betalen hogere woningprijs dan plaatselijke inwoners

Verhuizende Amsterdammers maken woningen in de regiogemeenten waar zij gaan wonen duurder. Dit heeft een prijsopdrijvend effect op lokale woningmarkten. Dat schrijven economen van de Rabobank in het jongste Kwartaalbericht Woningmarkt. De hogere prijs komt waarschijnlijk door een forse overwaarde op hun oude woning, waardoor zij bij verhuizing veel meer financiële armslag hebben dan andere potentiële kopers.

De Rabobank-economen vergeleken de gemiddelde prijzen van tussenwoningen in de regio die zijn gekocht door Amsterdammers en niet-Amsterdammers. "Behalve in Zaanstad betaalden Amsterdammers in elke onderzochte gemeente gemiddeld meer voor hun tussenwoning. In Amstelveen, Haarlem, Hilversum en Utrecht bedraagt dit verschil 50 tot 65.000 euro, in de Gooise Meren meer dan een ton. Dit kan betekenen dat Amsterdammers in de race met andere potentiële kopers meer bieden voor dezelfde woning, of dat zij sneller kiezen voor de duurdere huizen op de woningmarkt. Zeer waarschijnlijk is het een combinatie van beide. Dit zou betekenen dat verhuizende Amsterdammers een prijsopdrijvend effect hebben in de regio", aldus Rabobank-econoom Rogier Aalders.

In Almere en Haarlem wordt bijvoorbeeld 14 respectievelijk 18 procent van de woningen gekocht door Amsterdammers. In de kleinere plaatsen rondom de stad liggen deze percentages nog veel hoger: van rond de 30 procent in Waterland, Weesp, Amstelveen en Oostzaan tot zo’n 40 procent in Ouder-Amstel en Landsmeer en maar liefst de helft in Diemen.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS