Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam wil steun van het Rijk om groeiende dakloosheid het hoofd te bieden

Image
Amsterdam komt met een nieuw plan om dak- en thuislozen beter te ondersteunen en dringt bij het Rijk aan op extra maatregelen voor de woningnood, landelijke spreiding en structurele financiering. Dat schrijven wethouders Kukenheim (Zorg) en Ivens (Wonen), Hans van Harten, directeur Amsterdamse Federatie van Woningbouwcorporaties en Douwe van Riet, voorzitter Platform Opvanginstellingen Amsterdam in een brandbrief aan minister Ollongren (BZK) en staatssecretaris Blokhuis (VWS)
 
Het aantal dak- en thuislozen is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld en de wachtlijsten voor maatschappelijke opvang (MO) en beschermd wonen (BW) in Amsterdam zijn hoger dan waar ook in Nederland. Op dit moment wachten er ongeveer tweeduizend volwassenen, jongvolwassenen en gezinnen op een verblijfsplek in de MO of BW. De stad heeft een groot tekort aan woningen. Bovendien zorgt de coronacrisis voor meer economische daklozen en een toename van het aantal aanvragen voor ondersteuning.
Wethouder Kukenheim: “Dakloosheid is een groot probleem in Amsterdam en de grens van wat wij zelf kunnen oplossen is bereikt. We hebben hulp uit Den Haag en de rest van het land nodig. Als iemand eenmaal op straat belandt is het heel moeilijk om weer uit die situatie te komen. Pas met een dak boven het hoofd vinden mensen de rust en stabiliteit om na te denken over een volgende stap richting een zelfstandig leven. Pas dan kunnen ze echt werken aan herstel.”

Programma Nieuwe Start

In het  programma Aanpak dakloosheid 2021-2025  zet de gemeente in op vroege signalering van en vroeg ingrijpen bij problemen. Er wordt daarnaast een daklozenkantoor opgericht, waar ervaringsdeskundigen en onafhankelijke cliëntvertegenwoordiging aanwezig zijn om kwetsbare Amsterdammers te ondersteunen bij hun maatschappelijk herstel. Daarnaast proberen gemeente en corporaties met creatieve oplossingen meer woonruimte voor daklozen te creëren. Tot slot wil men meer ondersteuning op maat gaan bieden, met name aan economisch daklozen, dakloze jongvolwassenen en gezinnen met kinderen. Juist bij deze groepen kan snelle bijstand erger voorkomen.
 
De groeiende dakloosheid kan niet los worden gezien van de woningschaarste. Mensen in Amsterdam wachten gemiddeld 13 jaar en 10 maanden op een sociale huurwoning. Daarnaast is ook de wachttijd voor onderdak en begeleiding gestegen naar 1 tot 3 jaar afhankelijk van de plek.