Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam controleert 2.400 woningen op loden waterleidingen

Image

Amsterdam gaat via huisbezoeken actief speuren naar loden waterleidingen. Volgens de gemeente zijn bewoners nog te vaak niet op de hoogte van mogelijke gevaren die kleven aan de aanwezigheid van dergelijke leidingen. De gemeente gaat samen met Stichting !Woon in eerste instantie 2.400 woningen in twaalf woonblokken in de stadsdelen Oost en Zuid controleren. Dat betreft complexen waar een deel van de bewoners problemen hebben gemeld.

De gemeente wil een actievere rol spelen in de speurtocht naar loden leidingen.Bewoners van huizen uit een bouwjaar voor 1960 hebben vorig jaar een brief gehad met informatie over loden waterleidingen. Desondanks zijn volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) veel mensen niet op de hoogte van de gezondheidsrisico’s. “Met deze actie kunnen we een groot aantal mensen informatie en hulp bieden als wordt ontdekt dat ze loden leidingen in hun huis hebben”, aldus de wethouder. Vooral zwangere vrouwen en jonge kinderen tot en met zeven jaar moeten waakzaam zijn voor leidingwater uit loden leidingen.

De stichting !Woon ondersteunt de bewoners van woningen waar lood in het leidingwater is aangetroffen in het vervolgtraject. Sanering is een zaak van pandeigenaren, maar met name particuliere woningeigenaren blijken moeilijk tot actie te bewegen. De Amsterdamse woningcorporaties zijn al langere tijd bezig met het opsporen van loden waterleidingen. Ook daar verloopt de aanpak niet heel vlot. Onder meer de Covid-19-uitbraak zorgt voor vertraging van de werkzaamheden.