De Alliantie blijft bij aanpassing bouwplan Staalmanplein

09.08.2016
Image

De Alliantie is niet bereid de plannen voor vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt in Amsterdam Nieuw-West nogmaals te wijzigen. Zo laat de corporatie weten na kritiek van SP, VVD en D66 dat het gedachtegoed van Cornelis van Eesteren wordt verkwanseld. "Het lag in de lijn der verwachting dat er kritiek zou komen op onze nieuwe plannen, maar we kunnen het niet iedereen naar de zin maken", aldus de corporatie.
In juni kondigde de Alliantie aan af te zien van de sloop van een portiekflat met 120 woningen en 26 commerciële ruimten. Deze woningen worden alsnog gerenoveerd. In de voormalige bedrijfsruimten komen nieuwe sociale huurwoningen en woon/werkunits. De start van de renovatie is gepland in 2018. Verder is het plan om het plein te vergroten geschrapt.
"De keuze om het plan aan te passen heeft te maken met de grote behoefte aan sociale huurwoningen in Amsterdam. We bouwen nu meer sociale huurwoningen. Bovendien is de Woningwet gewijzigd. Corporaties mogen geen dure koopwoningen en parkeergarages meer bouwen. Ook mogen we niet investeren in de uitbreiding van het park", aldus een woordvoerster.
De kritiek van erfgoedorganisaties en politici dat alles moet worden behouden zoals het was, legt de corporatie naast zich neer. "De buurt gaat achteruit. Alles behouden zoals het was, dat kan niet. Juist in het aangepaste plan is meer sprake van behoud van bestaande woningen."