AFWC: ruim vijf maal zoveel bezwaren tegen jaarlijkse huurverhoging

28.08.13
AFWC: ruim vijf maal zoveel bezwaren tegen jaarlijkse huurverhoging

Zo'n 4.500 huurders hebben bij de Amsterdamse corporaties bezwaar gemaakt tegen de jaarlijkse huurverhoging. Het aantal bezwaren ligt ruim vijf maal hoger dan in voorgaande jaren, zo blijkt uit een inventarisatie van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). De toename valt vrijwel geheel toe te schrijven aan de introductie van de inkomensafhankelijke huurverhoging.
Huurders konden tot 1 juli bezwaar maken tegen de huurverhoging. Vervolgens hadden de corporaties tot 12 augustus de tijd om de bezwaren af te handelen. Volgens de AFWC is dat proces behoorlijk goed verlopen. "Volgens de Wijksteunpunten Wonen zijn er veel fouten gemaakt. En zijn huurders op het verkeerde been gezet. Wij nemen afstand van die negatieve kwalificatie. Slechts bij een fractie van alle huuraanzeggingen hebben zich vergissingen voorgedaan. Wij vinden het dan ook jammer dat het WSW zo'n harde toon kiest," aldus de federatie in een verklaring.
Van alle bezwaarschriften had driekwart betrekking op de inkomensafhankelijke huurverhoging. Van die 3.250 bezwaarschriften huurverhoging zijn 1.340 bezwaren toegekend en 1.360 bezwaren afgewezen. Ruim vijfhonderd huurders trokken hun bezwaar in. Van de 1.150 overige bezwaren werd tachtig procent afgewezen. In totaal zijn 1.690 bezwaren doorgestuurd naar de Huurcommissie. De corporaties betalen daarvan de leges; 450 euro per zaak. Dat kost de acht betrokken corporaties alleen al in Amsterdam 760.000 euro.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS