Overslaan en naar de inhoud gaan

Aedes: heroverweeg vennootschapsbelasting over sociale activiteiten

Image

De politiek moet nog eens goed kijken naar de fiscale behandeling van corporaties, zo schrijft Aedes aan de leden van de Eerste Kamer. Volgens de corporatie-sector vormt de huidige, relatief hoge belastingdruk een belemmering voor het bouwen en onderhouden van goede en betaalbare sociale huurwoningen. Het is daarom zaak de vennootschapsbelasting over sociale activiteiten te heroverwegen.

De brief aan de vooravond van de behandeling in de senaat van het belastingpakket voor 2022 gaat met name in op de almaar stijgende vennootschapsbelasting. Jaarlijks zo’n 600 tot 700 miljoen euro. Dat bedrag loopt de komende jaren verder op tot een bedrag van 835 miljoen in 2023. Ook grote, investerende corporaties - die nu nog op grote schaal verliezen kunnen verrekenen- zullen over een aantal jaren de vennootschapsbelastinglast hard zien stijgen.

Aedes vraagt de Eerste Kamer om het kabinet voor te stellen woningcorporaties specifiek vrij te stellen van vennootschapsbelasting. Weliswaar is dan sprake van een sectorspecifiek voordeel, maar dat hoeft volgens Aedes niet te worden beschouwd als staatssteun.