Overslaan en naar de inhoud gaan

550 vooral betaalbare woningen in Venserpolder Amsterdam-Zuidoost

Image

Op oude en nieuwe locaties in de Venserpolder in Amsterdam-Zuidoost kunnen 550 woningen worden toegevoegd, zo blijkt uit een gezamenlijk plan van woningcorporatie Stadgenoot en de gemeente Amsterdam voor revitalisering van de buurt. Het merendeel van de nieuwbouw zal bestaan uit sociale huurwoningen. Tegelijkertijd wordt het oude woonzorgcentrum De Venser, in gebruik bij zorgorganisatie Amstelring, vervangen door nieuwbouw. De Nieuwe Venser zal ruimte bieden aan driehonderd zorg- en seniorenwoningen. De gemeente op haar beurt knapt de openbare ruimte op.

“Na ruim veertig jaar voldoet het zorgcentrum niet meer aan de eisen van deze tijd. Samen met Stadgenoot grijpen we de nieuwbouw aan om veel extra woningen te bouwen en de buurt op te knappen en te verduurzamen”, aldus wethouder van Doorninck van Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid. Stadgenoot ziet een mooie toekomst voor de buurt: "We willen de buurt bereikbaar en aantrekkelijk maken voor iedereen. Voor mensen die er nu al wonen, mensen die willen verhuizen binnen de buurt en mensen die er nu nog niet wonen. De komende jaren voegen we veel woningen toe. Het merendeel sociale huurwoningen, maar we voegen ook woningen toe in andere segmenten om de doorstroming te stimuleren”, zo verklaart bestuursvoorzitter Anne Wilbers.

Voordat De Venser gesloopt wordt, gaat Stadgenoot een nieuwe woonzorgcentrum bouwen. Zo kunnen de huidige bewoners die in De Nieuwe Venser willen gaan wonen in één keer verhuizen, en hoeven ze niet tijdelijk ergens anders te wonen. 
De nieuwe buurt wordt groen met verbeterde fiets- en wandelroutes en plekken voor sport en ontspanning, zoals fitnesstoestellen en zit- en speelplekken. Daarnaast komt er een nieuw, levendig plein: een centrale plek om samen te komen. Ook de straten rondom De Venser worden verbeterd, met meer groen en meer ruimte voor de fiets, zodat de nieuwe buurt en de omliggende buurt beter met elkaar verbonden zijn. Daarnaast komen er ‘natuurvriendelijke oevers’. 

De eerste bouw- en sloopwerkzaamheden beginnen op zijn vroegst eind 2023. Het werk zal klaar zijn tussen 2028 en 2030. Vanaf half mei kunnen Amsterdammers reageren op de plannen.