Overslaan en naar de inhoud gaan

300.000 huishoudens komen in aanmerking voor huurverlaging of huurbevriezing

Image

De Woonbond helpt huurders bij de vraag of ze in aanmerking komen voor huurbevriezing of huurverlaging. Als dat zo is, dan krijgen ze een modelbrief op maat die ze kunnen gebruiken. Zo’n 300.000 hurende huishoudens kunnen, zo meent de Woonbond, huurverlaging of huurbevriezing krijgen. Het gaat om huurders in een sociale huurwoning met een hoge huurprijs en een laag inkomen.

Eind 2018 sloten Woonbond en corporatiekoepel Aedes een Sociaal Huurakkoord, waar onder andere in werd afgesproken dat groepen met een laag inkomen en een hoge huur huurbevriezing of huurverlaging kunnen krijgen. Minister Ollongren heeft dat niet in wetgeving gegoten, maar verwacht dat corporaties handelen in lijn met het akkoord. "Op onze website kunnen huurders kijken of zij volgens de afspraken huurverlaging of bevriezing kunnen krijgen. We gaan er van uit dat corporaties zich aan het huurakkoord houden. Dat is voor deze huishoudens met forse huurprijzen gezien hun inkomen, hard nodig", aldus directeur Paulus Jansen.

Huurders met een inkomen onder de huurtoeslaggrens en een huurprijs boven de voor hen geldende aftoppingsgrens (afhankelijk van huishoudgrootte €607,- of €651) kunnen huurbevriezing aanvragen. Wanneer ze een huurprijs betalen boven de sociale huurgrens van 720,42 kunnen huurders met een laag inkomen huurverlaging aanvragen. Ook huurders met een huurprijs boven de sociale huurgrens en een inkomen tot €38.035,- kunnen huurbevriezing krijgen. Het is onduidelijk hoe groot deze laatste groep is.