Overslaan en naar de inhoud gaan

1.700 woningen op Draka-fabrieksterrein in Amsterdam Noord

Image

Op het voormalige fabrieksterrein van Draka in Amsterdam-Noord komen 1.700 nieuwe woningen met langs het IJ een brede, groene boulevard. De gemeente heeft een overeenkomst getekend met Draka Kabel, de eigenaar van de grond, om die ontwikkelingen mogelijk te maken. Ook komen er bedrijfshallen voor de maakindustrie, horecagelegenheden, winkels en een basisschool.

Het terrein in het Hamerkwartier werd decennialang gebruikt voor de productie van kabels. “Het Draka-terrein biedt veel kansen. Niet alleen is er ruimte voor veel nieuwe woningen, we kunnen er ook veel groen aanleggen. Ook blijft er ruimte voor de bedrijven van de huidige tijdelijke huurders van het terrein”, aldus wethouder Van Doorninck.
De nieuwbouw wordt ontwikkeld door Hines en Provast. Zij zijn de beoogde kopers van het gebied en hebben een stedenbouwkundig plan gemaakt. Gezamenlijk uitgangspunt is om op het voormalige fabrieksterrein bijna energieneutraal te bouwen. Naar verwachting stelt de gemeenteraad in 2021 het bestemmingsplan voor deze locatie vast. De bouw van de eerste woningen kan vervolgens in 2022/2023 van start gaan.