Overslaan en naar de inhoud gaan

121 appartementen voor jongeren in senioren in Oostvaardersbuurt Almere

Image

Ymere mag na jarenlang gesteggel 121 appartementen voor jongeren en senioren bouwen nabij buurtwinkelcentrum de Evenaar in Almere-Oostvaardersbuurt. Al in 2019 gunde de gemeente Almere de bebouwing van de kavel naast de Albert Heijn aan de Lombokstraat aan de woningcorporatie. Maar de toewijzing van de grond was tegen het zere been van de supermarkteigenaar. Die stapte naar de rechter in een poging de verkoop van de grond te verbieden. Hij wilde daar met zijn vastgoedbedrijf Flevoland Invest zelf een bouwprogramma ontwikkelen met extra winkels en sociale woningbouw voor de Alliantie. Ook vreesde het buurtwinkelcentrum na de komst van de woontoren minder goed vindbaar te zijn voor zijn klanten.
Al in 2022 stelde de rechter in kort geding dat de gemeente Almere correct had gehandeld. In een bodemprocedure is dat oordeel bevestigd. De gemeente heeft op basis van 'redelijke, objectieve en toetsbare criteria' uitgemaakt, dat Ymere de enige serieuze gegadigde is voor de aankoop van deze grond.

De gemeente Almere is ruim tien jaar met verschillende partijen in gesprek geweest over sociale woningbouw op dit perceel.