Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeven partijen gemeenteraad Zaanstad sluiten nieuw coalitieakkoord

Image

PvdA, ROSA, D66, CDA, ChristenUnie, VVD en Groenlinks hebben overeenstemming bereikt over een nieuw coalitieakkoord. Ook treden in Zaanstad twee nieuwe wethouders aan. Hans Krieger (VVD) krijgt onder meer grondzaken en MAAK.Zaanstad in zijn portefeuille. Wessel Breunesse (GroenLinks) wordt verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, natuur en landschap, milieu en klimaatadaptatie.

In het nieuwe akkoord 'De molen op de wind zetten' zijn met name aanvullende afspraken gemaakt over het verder vergroenen van Zaanstad. Ook zijn extra afspraken gemaakt over mobiliteit en duurzaamheid. Een nieuwe coalitie was nodig na het terugtreden afgelopen zomer van de VVD na een conflict met twee fractieleden. Dat zorgde voor het ontslag van de twee VVD-wethouders Krieger en Ram. De VVD neemt nu genoegen met een wethouder. En GroenLinks schuift aan als zevende partij.

Krieger keert terug met een aangepaste portefeuille. Eerder was hij wethouder in Purmerend. Breunesse (40) werkt als bestuursadviseur bij de gemeente Haarlem. Voor hij in 2013 naar Zaandam verhuisde, was hij lid van de deelraad in Amsterdam-West. Bouwen en wonen blijft de verantwoordelijkheid van PvdA-wethouder Mutluer.