Zeven dagen extra tijd voor overstap naar eeuwigdurende erfpacht

31.12.2019
Image

De gemeente Amsterdam verlengt de gunstige voorwaarden om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht tot en met 7 januari 2020. Wethouder van Doorninck heeft dit besluit genomen nadat de afgelopen week bleek dat veel erfpachters problemen hadden met inloggen op het Overstapportaal, waardoor zij hun aanvraag om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht niet kunnen doen.

“Hoewel er op 30 december nog zo’n drieduizend overstapaanvragen zijn binnen gekomen, kregen erfpachters foutmeldingen of werkte het portaal traag. Ik wil niet dat erfpachters de dupe worden van een storing aan het portaal. Door de huidige gunstige voorwaarden te verlengen, bieden we de erfpachters die dat willen alsnog de mogelijkheid hun aanvraag in het portaal te doen”, aldus de wethouder. Volgens de gemeente kan het nog steeds voorkomen dat erfpachters een foutmelding krijgen bij het inloggen in het portaal. Erfpachters kunnen dan later nogmaals proberen in te loggen. Ook is het mogelijk de aanvraagdatum te registeren via het formulier op de website. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Er wordt volgens de wethouder hard gewerkt aan een oplossing.

De uiterste datum om tegen gunstige voorwaarden over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht was 31 december 2019. Dit wordt 7 januari 2020. Overstappen is vrijwillig. Erfpachters kunnen ook later de overstap maken, maar dan zijn de kosten vele malen hoger.

Oppositiepartijen in de Amsterdamse gemeenteraad vinden de verlenging onvoldoende. "De opstelling van het college is onvoldoende toeschietelijk", laat VVD-raadslid Hala Naoum Nehme weten. Zij wil na het reces van wethouder Van Doorninck weten waarom er na twee jaar nog steeds chaos heerst bij de uitvoering van de overstapregeling. Ook wil ze weten waarom langere verlenging niet zou kunnen. De bijna voltallige oppositie drong daar eerder op aan, maar haalde toen bakzeil in de gemeenteraad.