Zandvoort maakt bezwaar tegen extra huurverhoging de Key

14.01.2020
Image

Zandvoort gaat niet akkoord met een extra huurverhoging voor de huurders van sociale huurwoningen van woonstichting de Key. De gemeente vindt betaalbaarheid van wonen zo belangrijk, dat het de corporatie wil houden aan het eerder afgesproken inflatievolgend huurbeleid.

De Key wordt bij vier flats aan de Keesomstraat geconfronteerd met hoge onderhoudskosten vanwege herstel van betonschade. De aanpak van betonrot loopt in de miljoenen. De lopende exploitatie biedt volgens de corporatie onvoldoende financiële ruimte om de problemen goed aan te pakken. Reden om aan te dringen op verruiming van het huurbeleid: 1 procent extra boven inflatie.
Voor de Key is dat geen onlogische vraag, aldus een woordvoerder. “In Amsterdam hebben onze huurdersvereniging en de gemeente ingestemd met dit verzoek omdat daar een grote opgave ligt. We vinden het als de Key onlogisch om dit alleen van onze huurders in Amsterdam te vragen. De werkzaamheden aan de Keesomstraat zijn een voorbeeld van onze opgave in Zandvoort.”

De gemeente maakt echter bezwaar. Volgens de geldende prestatieafspraken is alleen sprake van inflatievolgend huurbeleid. “Wij vinden de betaalbaarheid en zo laag mogelijke woonlasten voor alle Zandvoorters belangrijk en houden de corporatie aan de eerder gemaakte afspraken”, aldus de wethouder.
De Key laat weten dat ‘alles wat aan onderhoud in Zandvoort gedaan moet worden, gewoon wordt gedaan.’ De extra kosten hebben wel gevolgen voor uitgaven aan leefbaarheid. Ook wordt de verbetering van Nieuw-Noord uitgesteld.