Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaanse raad positief over bouwplan voor 120 sociale huurwoningen op Zaaneiland

Image

De gemeenteraad van Zaanstad stemt in met het gewijzigde bestemmingsplan voor Badhuisweg 1 op ‘het Eiland’ in Zaandam. Althans, dat is het logische vervolg op de positieve zienswijzen die werden afgegeven tijdens 'het Zaans Beraad' op 14 september. Het raad besluit over het bestemmingsplan op 21 september.

Op het Zaaneiland staan voornamelijk koopwoningen. Rochdale wil op de plek van een oud kantoorgebouw aan de Voorzaan 120 sociale huurappartementen bouwen, verdeeld over twee gebouwen. Rondom de nieuwe gebouwen komt openbare ruimte met parkeerplaatsen en groen. Bouwplannen slepen zich al jaren voort. NUL20 schreef er eerder een uitgebreid artikel over (zie onder). Voor Rochdale is het nu of nooit, zo liet Hilde Gründemann, manager Gebiedsontwikkeling bij Rochdale, weten tijdens het Zaans Beraad. Als de raad het bestemmingsplan Badhuisweg niet goedkeurt, stapt Rochdale - “vele jaren en dik een miljoen euro aan kosten verder” - uit het project. "De locatie gaat dan naar de hoogste bieder".

Een meerderheid in de raad steunt de plannen, zo bleek op 14 september. “Er is in Zaanstad veel behoefte aan meer betaalbare woningen. Deze sociale huurappartementen zijn daarom heel welkom en dat op deze práchtige plek aan de Zaan. De kade wordt met de herinrichting openbaar toegankelijk gemaakt, met zicht op de sluizen en ontmoetingsplekken in het groen”, aldus wethouder René Tuijn.

Onder de huidige bewoners van het Zaaneiland bestaat weerstand tegen de bouwplannen. Zij vinden dat er te weinig parkeerplekken worden toegevoegd. Ook bestaat er vrees voor verlies aan uitzicht. Bovendien valt de bouw van alleen sociale huur niet in goede aarde. Wethouder René Tuijn wil nog wel een draagvlagmeting organiseren rond de geplande invoering van betaald parkeren in de buurt. Dat is onderdeel van de bouwplannen. Als de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld, is het voor betrokkenen nog mogelijk in beroep te gaan.