Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaanse corporaties weten huisuitzettingen in coronatijd te beperken

Image

Ondanks de coronacrisis is in Zaanstad het aantal huisuitzettingen wegens betalingsachterstand verder teruggebracht. Er zijn slechts negen huurders ontruimd, tegenover 41 in 2016. Dat meldt Parteon namens de Zaanse corporaties. Dit gunstige resultaat is een gevolg van de maatwerkaanpak die de corporaties al enkele jaren terug hebben gestart. Dat omvat goede voorlichting, een actieve benadering van huurders en een persoonlijke aanpak gericht op het voorkomen voor huisuitzetting.

Het succes van de aanpak tijdens corona ligt vooral in de directe actie richting huurders, ofwel het snel in contact komen, stelt Sandra van der Woude, woordvoerder namens Parteon: "Door vanaf de start van de intelligente lockdown in maart actief te communiceren en huurders met financiële problemen op te roepen zo snel mogelijk met ons in gesprek te gaan, namen veel huurders met zorgen contact met ons op. Meestal waren dit huurders met betaalproblemen die nooit eerder hulp aan Parteon vroegen.’
De woningcorporaties bespreken in een persoonlijk gesprek de situatie van de huurder en de achtergrond van de betalingsachterstand. Als blijkt dat er meer schulden of andere problemen spelen, wordt met toestemming van de huurder het sociaal wijkteam ingeschakeld om samen een plan van aanpak te maken en hulpmiddelen aan te bieden. Via deze werkwijze wordt in een vroegtijdig stadium aandacht besteedt aan het oplossen van de onderliggende problematiek. Wanneer er sprake is van criminele activiteiten, ernstige overlast of woonfraude geldt deze aanpak niet.

De Zaanse woningcorporaties starten dit jaar een onderzoek naar mogelijkheden om mensen met structureel te hoge kosten in vergelijking met het maandelijks inkomen meer te kunnen ontzien. Doel is ervoor te zorgen dat huurders na het betalen van de woonlasten nog voldoende geld overhouden om te kunnen leven.

Naast Parteon zijn in Zaanstad actief: ZVH, Rochdale, Eigen Haard, WormerWonen en Woonzorg Nederland.