Overslaan en naar de inhoud gaan

Ymere wil na dodelijk steekincident even geen nieuwe huurders meer via zorginstellingen

Image

In Floradorp en de Latherus- en Bloemenbuurt in Amsterdam-Noord verhuurt Ymere de komende periode geen woningen meer via zorginstellingen aan kwetsbare huurders. Aanleiding is een recent dodelijk steekincident in de wijk. "Het is een zeer ingrijpend en verdrietig incident. Voor de nabestaanden van het slachtoffer, de buurt en ook voor ons. Voor hun gemoedsrust en verwerking hebben we daarom besloten op de pauzeknop te drukken", zegt regiomanager Walter Louman. Ymere nam het besluit na een buurtbijeenkomst. Stadsdeelvoorzitter Brahim Abid omarmt het besluit.

In Nederland is de verantwoordelijkheid voor de geestelijke- en verslavingszorg en daklozenopvang op lokaal niveau ondergebracht. De insteek is cliënten zo snel mogelijk zelfstandig te huisvesten. Gemeenten werken daarvoor samen met maatschappelijke hulpverleningsinstanties en woningcorporaties voor respectievelijk zorg en onderdak. Corporaties stellen daar jaarlijks woningen voor beschikbaar. In 2022 werden 776 Amsterdamse corporatiewoningen beschikbaar gesteld voor 'wonen met begeleiding'. 

Louman: "Wij hebben afspraken met de gemeente hoeveel woningen we beschikbaar stellen, die we verhuren aan een maatschappelijke zorginstelling, die vervolgens de woning beschikbaar stelt aan een cliënt. Zij zijn verantwoordelijk voor goede begeleiding en zorg, Ymere voor de woning". De woning van de verdachte van de steekpartij neemt Ymere terug en wordt verhuurd aan een regulier woningzoekende.

Trefwoorden