Overslaan en naar de inhoud gaan

WSW-directeuren weg na Vestia-affaire

update

De Raad van Commissarissen van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw heeft twee directeuren naar huis gestuurd. Het vertrek van algemeen-directeur Roland van der Post en directeur investor relations Martijn Rink vloeit voort uit de Vestia-affaire.

Vorig jaar heeft het WSW een extern bureau twee onderzoeken laten doen naar de Vestia-affaire. Uitkomst daarvan zou zijn dat het WSW onzorgvuldig is omgesprongen met het garanderen van kredieten aan Vestia. De derivatenportefeuille van Nederlands grootste corporatie werd onvoldoende in de gaten gehouden. Bovendien was het WSW onvoldoende kritisch in de omgang met banken die derivaten aan corporaties verkochten.Veel te makkelijk zijn ingewikkelde producten goedgekeurd.

Het vertrek van Van der Post en Rink is bevestigd door het WSW. Het vertrek van de algemeen-directeur is, aldus een verklaring, het gevolg van een bij de Raad van Commissarissen levende wens om de veranderingsprocessen bij WSW ten aanzien van strategie en inrichting van de organisatie onder verantwoordelijkheid van een nieuw bestuur te doen plaatsvinden. Vanaf december vorig jaar is er met de directeur gesproken over zijn vertrek. Finale besluitvorming heeft afgelopen week plaatsgevonden.

Van der Post was vanaf 1999 bestuurder voor het WSW. Voorlopig neemt directeur Birgitte van Hoesel zijn taken waar. De Raad van Commissarissen wil de vacature in het tweehoofdige bestuur zo spoedig mogelijk invullen.

Het vertrek van Rink is volgens het WSW het gevolg van een interne reorganisatie. Het leggen van de focus op preventief risicomanagement heeft geleid tot opheffing van de afzonderlijke afdeling investor relations.