Overslaan en naar de inhoud gaan

Wooncontainers ontruimd

Image

Rochdale heeft de wooncontainers op een veld bij de Piet Hein-tunnel in Amsterdam-Oost weggehaald. De Amsterdamse corporatie besloot de familie een laatste kans te geven om op deze afgelegen plek 'normaal woongedrag' aan te leren. Maar omdat het gezin zich niet aan de gemaakte afspraken hield en de huur niet betaalde, besloot de rechter na een kort geding de familie uit te zetten. Vervolgens vertrok de familie vrijwillig.
De kantonrechter bepaalde eerder dat de familie niet in Amsterdam-Noord mocht blijven wonen. Het gezin zorgde daar sinds 2000 voor structurele overlast. Zij intimideerden en bedreigden stelselmatig buurtbewoners en hulpverleners. Daarnaast heeft één van de bewoners zich ernstig misdragen tegenover een medewerker van Rochdale. Voor de rechter destijds voldoende reden om toestemming te geven tot ontruiming.
Voor Rochdale is het eindpunt bereikt. Samen met de gemeente Amsterdam wordt er nauw samengewerkt in de zogeheten Treiteraanpak. De aanpak van deze familie is hier onderdeel van. Hoofddoel is het stoppen van ernstige treiteroverlast voor slachtoffers. Door de overlastgevers uit Amsterdam-Noord weg te halen, en de omwonenden van dit treiteren te verlossen, is dat ook goed gelukt. Maar volgens Hester van Buren, bestuurder van Rochdale, is hier sprake van een extreme situatie waar zelfs de treiteraanpak niet tegen op is gewassen.