Woningverhuur via Airbnb per direct verboden in Den Haag

24.03.2020
Image

Het verhuren van een woning via Airbnb in Den Haag is voor in ieder geval dit jaar verboden. Dit verbod is het logische gevolg van een uitspraak van de Raad van State waarin staat dat voor vakantieverhuur een vergunning nodig is, aldus de gemeente. In beantwoording van raadsvragen maakte de gemeente Den Haag duidelijk dat het niet van plan zo'n vergunningstelsel in te voeren. Men wacht liever de invoering van de Wet Toeristische Verhuur af. De gemeente verwacht dat die per 1 januari 2021 in werking treedt. Amsterdam heeft wel besloten na de uitspraak een vergunningenstelsel op te tuigen.

De Raad van State velde eind vorige maand een verrassend oordeel over de vakantieverhuur van woningen. De rechtszaak draaide om de legitimiteit van een boete van 6.000 euro na vaststelling dat een verhuurder haar woning niet had aangemeld voor vakantieverhuur. De betreffende vrouw hoefde haar boete niet te betalen. Niet omdat ze haar woning mocht verhuren maar omdat Amsterdam geen meldplicht zonder vergunningsstelsel had mogen invoeren, aldus de Raad. Vrijstellingen op de onttrekkingsvergunning, zoals het toestaan van incidentele vakantieverhuur, zijn niet mogelijk, oordeelde de Raad van State.

In feite is daarmee vakantieverhuur in heel Nederland niet langer toegestaan. Dus ook in Den Haag concludeert de Haagse wethouder Martijn Balster (PvdA). En dat laat hij voorlopig zo, zegt hij tegenover Omroep West: "'Er zijn weinig woningen beschikbaar in Den Haag. Als mensen woningen verhuren, worden die woningen onttrokken aan de voorraad. Daarnaast hebben de bewoners in de buurt misschien last van de verhuur. En dat is slecht voor de buurt."

Trefwoorden