Woningdelen: kamerverhuurders doen niet aan vergunningen

05.03.18
In de Gouden Leeuw (Amsterdam Zuidoost) zijn veel woningen verkamerd
Woningdelen: kamerverhuurders doen niet aan vergunningen
In 2017 zijn maar 187 vergunningen verstrekt voor kamergewijze verhuur van woningen, dat heeft wethouder Laurens Ivens van Wonen bekendgemaakt. Hiermee lijken de nieuwe, vereenvoudigde regels voor woningdelen op het eerste gezicht weinig succesvol.
Eerdere regels, die strenger en ingewikkelder waren, werden mede afgedankt omdat zich slechts enkele tientallen verhuurders aanmeldden voor legalisatie. Ondanks stevige kritiek van coalitiegenoten D66 en VVD, blijft Ivens erop vertrouwen dat het huidige beleid een einde kan maken aan de grootschalige illegale kamerverhuur in Amsterdam - al decennia een heikele kwestie in het Amsterdamse woonbeleid. 
“Ik had ook niet de illusie dat zich opeens heel veel eigenaren zouden melden”, zegt Ivens in het komende nummer van NUL20. “Ik hoop wel dat we het nu niet weer op zijn beloop laten”, voegt hij eraan toe, zinspelend op een eventuele scherpere handhaving. 
Vorig jaar werden 98 boetes van 3.000 of 18.000 euro opgelegd voor illegale kamerverhuur. Door de hoge boetes zouden veel kamerverhuurders overgaan op hospitaverhuur.  
Bij kamergewijze verhuur gaat het om de verhuur van woningen aan drie of meer personen die samen geen huishouden vormen. Volgens een schatting gebeurde dat in 2016 op 12.700 adressen in Amsterdam.
Lees ook:
 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS