Overslaan en naar de inhoud gaan

Woningcoöperatie Ons Nieuwe Hof trekt zich terug uit zelfbouwpilot Centrumeiland

Image

Een van de drie overgebleven kandidaten in de pilot voor een zelfbouwcoöperatie op IJburg trekt zich terug. Woningcoöperatie Ons Nieuwe Hof wil op meer locaties in Amsterdam woningen realiseren en ook beter verdienende huurders tot haar vereniging toelaten. De modelstatuten die de gemeente dwingend oplegt aan initiatiefnemers, staan beide zaken niet toe.

Theo Capel van de in 2013 opgerichte woningcoöperatie is verbijsterd over de starre houding van de gemeente. "In haar visie moet de coöperatie zich beperken tot de dertig woningen op IJburg om bewoners maximale zeggenschap te kunnen garanderen. Ons voorstel om via een bewonerscommissie de belangen van de huurders veilig te stellen is afgewezen. Zo'n orgaan kan volgens de gemeente in de algemene ledenvergadering van onze coöperatie worden weggestemd." Over een inkomenseis voor toekomstige bewoners van dit specifieke complex was Capel bereid om aanvullende afspraken te maken. Maar de gemeente eist dat ook deze regel in de algemene statuten van de coöperatie wordt vastgelegd. Dat is voor Capel niet haalbaar, omdat Ons Nieuwe Hof ook aan andere initiatieven mee wil doen.

De woningcoöperatie schreef eerder in op 'normale' tenders voor middeldure huurwoningen op Steigereiland-Noord en de Podium-locatie bij NS-station Amsterdam Lelylaan. De eerste verloor Ons Nieuwe Hof op een te lage prijs, bij de tweede werd onvoldoende gescoord op duurzaamheid. Toch geeft Capel de zoektocht naar bouwlocaties voor zijn 250 leden niet op. "We praten op dit moment met De Alliantie over mogelijke samenwerking. Er is veel vraag naar woningen met een maandhuur tussen 700 en 1200 euro. Voorbeelden in het buitenland laten zien dat dit middensegment uitstekend door coöperaties kan worden bediend." De gemeente wil geen commentaar geven op de procedure voor de pilot op IJburg voordat de winnaar eind maart bekend is gemaakt.