Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder Ivens: voldoende bouwproductie in het middensegment

Image

In de eerste drie maanden van 2021 zijn in Amsterdam 1.694 woningen in aanbouw genomen, waarvan 728 woningen in het middensegment met een maximale huur tot 1.000 euro. Dat meldt wethouder Ivens in een brief aan de gemeenteraad.

Het middensegment krijgt meer vaart in met name Zuidoost (ArenaPoort, Hoogoorddreef en Amstel III), aan de kop van de Noord/Zuid-lijn in Noord en in West (Kolenkitbuurt). Ook voor de rest van dit jaar is de wethouder optimistisch over de bouwproductie in het middensegment. De gemeente faciliteert 36 projecten met daarin 3.604 middeldure huurwoningen. Van ruim de helft daarvan zal nog dit jaar met de bouw worden gestart, verwacht de wethouder.

Daarmee lijkt de gemeente de coalitieafspraak na te komen dat er de komende jaren jaarlijks gemiddeld 1.670 middeldure huurwoningen worden bijgebouwd. Vorig jaar bleef de teller steken op slechts 575 middeldure huurwoningen. Voldoende bouwproductie in het middensegment ligt met name gevoelig bij coalitiepartner D66. Reinier van Dantzig, fractievoorzitter en beoogd lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, claimde onlangs nog het wethouderschap op het gebied van wonen, omdat Ivens meer persberichten rondstuurde dan woningen realiseerde.

Verder blijkt uit de eerste kwartaalrapportage over het Woningbouwplan 2018-2025 dat er in de eerste drie maanden van 2021 298 sociale huurwoningen in aanbouw zijn genomen. De planvoorraad voor de periode april-december omvat 29 plannen met 2.507 sociale huurwoningen, inclusief 250 tijdelijke huurwoningen.