Overslaan en naar de inhoud gaan

Voetbalclub SDZ ziet voortbestaan bedreigd door aanleg Haven-Stad

Image

Voetbalvereniging SDZ stuurt een noodkreet aan de gemeenteraad van Amsterdam: Behoud ons sportpark! In het Raamwerk Haven-Stad, waarin de plannen voor woningbouw in het Westelijke havengebied zijn uitgewerkt, blijkt hun sportpark aan de Transformatorweg namelijk 'uitgegumd'. Bovendien is er volgens het bestuur van de vereniging veel te weinig nieuwe ruimte voor sport ingepland in de nieuwe stadswijk. "Er is nu al een enorme wachtlijst omdat er te weinig ruimte is op de velden. Sportpark Transformatorweg moet niet verdwijnen, maar verdubbelen!"

Voetbalvereniging SDZ gaat al een eeuw mee. Het biedt plek aan 1.000 kinderen en 400 volwassenen uit West en Centrum om samen te sporten. "Die plekken zijn zeldzaam. Net als de buurten van Amsterdam hebben alle teams een enorme diversiteit in afkomst, opleiding, inkomen en geaardheid", aldus schrijft de vereniging in een persbericht.
SDZ verwijt de gemeente dat ze de mond vol heeft over verbinding tussen mensen, betrokkenheid van de bewoners, gezondheid en diversiteit, maar dat de plek waar nu al die ambities al zijn waargemaakt, moet verdwijnen. Dit terwijl de gemeente in de vorige versie uit 2017 nog van mening was dat het sportpark essentieel was en te klein. In het nieuwe Raamwerk Haven-Stad van maart 2021 heeft de gemeente hier echter 'de Hemknoop' gesitueerd, met een gelijknamig metrostation Hemknoop omgeven door hoogbouw: "Het gebied heeft de potentie om één van de hoogstedelijke subcentra van Haven-Stad te worden."

Haven-Stad is de beoogde nieuwe stadswijk in het huidig industriegebied tussen Sloterdijk, het Westerpark en in Noord het Cornelis Douwesterrein en de Noorder IJ-plas. Er zou ruimte zijn voor 40.000 tot 70.000 woningen in een hoogstedelijke setting. In het huidige Raamwerk Haven-Stad zijn tot verontrusting van SDZ geen sportlocaties ingetekend, maar vallen die onder de ‘inpassingsopgaven’. En aan die locaties worden eisen gesteld die sportclubs "kapot zullen maken", zoals een maximum van 2 à 3 hectare (SDZ heeft er nu 4) en geen clubgebouwen. Ze zouden bovendien op onmogelijke locaties liggen: op daken, drijvend op het water of boven sporen. Dat wordt helemaal niks volgens SDZ. Voetbalvelden zouden te groot zijn om op daken aan te leggen, zeker omdat een club er een aantal bij elkaar wil hebben.