Vijf corporaties ontvangen subsidie voor 20.000 extra zonnepanelen

01.11.2021
Image

Vijf Amsterdamse woningcorporaties hebben 2,3 miljoen euro subsidie ontvangen van de gemeente Amsterdam voor de plaatsing van een kleine 20.000 zonnepanelen. Het gaat om daken die anders niet, niet volledig, of pas veel later aan de beurt zouden zijn. De eerste panelen worden dit jaar nog geplaatst.

“Op dit moment liggen er al ruim een half miljoen zonnepanelen op Amsterdamse daken. Dit moeten er 1 miljoen zijn in 2022. Voor woningcorporaties is het plaatsen van zonnepanelen niet op alle daken even eenvoudig. Met deze subsidie krijgen we het voor elkaar om op meer corporatiedaken zonnepanelen te leggen en de stad sneller te verduurzamen”, aldus wethouder Marieke van Doorninck van Duurzaamheid.
Woningcorporatie Rochdale heeft subsidie gekregen voor 19 projecten op 30 daken op de woningen van meer dan 2.100 huishoudens. "Door de subsidie kunnen wij ook de kleinere daken voorzien van panelen”, vertelt Imme van Dijk, adviseur strategie duurzaamheid van Rochdale. “De opgewekte zonne-energie gebruiken wij voor de algemene ruimten. Na aftrek van het verbruik van bijvoorbeeld liften, verlichting en hydrofoor, blijft er genoeg over om terug te leveren aan het net. Daarmee verdienen wij op termijn onze investering terug.” Komende maand worden de eerste tweehonderd zonnepanelen gelegd op een complex van Rochdale aan de 3e Kekerstraat.

Amsterdam investeert in totaal 78 miljoen euro uit het Klimaatfonds om de stad sneller dan gepland te verduurzamen. Er is 4 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor Amsterdamse woningcorporaties, waardoor zij de komende twee jaar 32.000 extra zonnepanelen kunnen plaatsen. Voor de resterende 1,7 miljoen euro is het mogelijk subsidie aan te vragen vanaf medio januari. Er geldt een maximum subsidiebedrag van 1 miljoen euro per corporatie.