Overslaan en naar de inhoud gaan

Stad op Slot: over de gevolgen van de onbetaalbaarheid

De Amsterdamse woningmarkt zit vast: ouderen kunnen geen passend huis vinden en jonge gezinnen trekken noodgedwongen nog massaler de stad uit dan in de jaren zeventig. BouwWoonLeef zoomt in deze documentaire in op deze ontwikkelingen en de gevolgen ervan. De vertrek van zoveel gezinnen is ook bedreigend voor de sociale cohesie in buurten. En waar die Amsterdamse gezinnen naar toe? De meeste gezinnen zoeken in eerste instantie in de directe regio, met een hoger inkomen vooral in Haarlem, Castricum, Het Gooi en Almere, met een wat lager  inkomen waar de mogelijkheden liggen.

Aan het woord komen onder andere onderzoekers van de Amsterdamse OIS en de Rabobank, gebiedsontwikkelaar Esther Agricola van BPD en VU-hoogleraar Henri de Groot. Agricola snakt weer naar een overkoepelend verhaal van de overheid: Wat voor land en wat voor stad willen we zijn. "We hobbelen nu van project naar project". 
Henri de Groot, hoogleraar economische dynamiek van de VU, pleit voor een focus op seniorenhuisvesting: "de echte winst die we kunnen boeken is een betere verdeling van vierkante meters, niet het aantal."