Vesteda stopt met huurdersvoordracht vanwege hoge overnamesommen

30.03.2022
Image

Vertrekkende huurders mogen bij Vesteda vanaf 1 april geen kandidaat-huurder meer voordragen voor hun vrijkomende woning. De woningverhuurder wil daarmee tegengaan dat deze huurders sleutelgeld vragen. Bovendien wil Vesteda het openbare woningaanbod vergroten; inmiddels werd al een kwart via-via verhuurd. Alle vrijkomende huurwoningen worden vooraan weer via de eigen website aangeboden.
 
Al vele jaren staat Vesteda vertrekkende huurders toe om zelf een nieuwe kandidaat aan te dragen voor de huurwoning. Deze zogenaamde huurdersvoordracht was bedoeld om een soepele overdracht van de huurwoning mogelijk te maken: Vesteda hoefde geen nieuwe kandidaten te werven en de vertrekkende en nieuwe huurders konden samen afspraken maken over de overname van bijvoorbeeld een laminaatvloer of gordijnen. Hoewel alle betrokkenen lange tijd zeer tevreden waren over deze werkwijze is toch besloten ermee te stoppen.
Inmiddels werd namelijk bijna 25 procent van de vrijkomende woningen via-via verhuurd. Vesteda vindt het in een krappe woningmarkt eerlijker om alle beschikbare woningen openbaar aan iedereen aan te bieden.
 
Maar er speelt nog wat anders: steeds meer vertrekkende huurders misbruiken de woningnood door aan kandidaat-huurders torenhoge overnamekosten te vragen. Zo werd via social media een huurwoning met een overnamesom van 11.000 euro voor een laminaatvloer en enkele tweedehandsmeubelen aangeboden. Er is een verkapte en dubieuze manier om sleutelgeld te vragen ontstaan, aldus Vesteda.

Reden genoeg om ermee te stoppen. Althans, bij de 'goedkopere' woningen. In het hoge huursegment vanaf 1.400 euro blijft huurdersvoordracht wel mogelijk. "In dit huursegment is veel meer aanbod en komt verkapt sleutelgeld nauwelijks voor", aldus Vesteda. 

Trefwoorden