Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Vertraging nieuwbouw 2.500 studenteneenheden Kronenburg onbegrijpelijk’

Image

Voor studentenhuisvester Duwo is het onbegrijpelijk dat het ministerie van Infrastructuur bezwaar maakt tegen de bouw van 2.500 studentenwoningen op kantorenlocatie Kronenburg in Amstelveen.

“Er ligt een volledig uitgewerkt en onderbouwd transformatieplan voor Kronenburg met een door de gemeente Amstelveen vastgesteld bestemmingsplan. De ontwikkeling krijgt brede steun van de Provincie Noord-Holland, de Metropoolregio Amsterdam (MRA), de gebiedseigenaren, waaronder Duwo, en de onderwijsinstellingen in Amsterdam. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Kronenburg in de woondeal die is afgesloten met de MRA tot sleutelgebied benoemd voor het versnellen van de woningbouwopgave in de regio. Ook is Kronenburg in de Nationale Omgevingsvisie opgenomen”, zo verklaart Duwo-bestuursvoorzitter Heleen de Vreese.

In dat licht is het volgens De Vreese zeer teleurstellend en onbegrijpelijk dat er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beroep is ingesteld tegen het bestemmingsplan. “Dit staat haaks op de ambities van het Rijk en de afspraken die er liggen om de kamernood op te lossen. En het zal zonder twijfel voor grote vertraging van de noodzakelijke nieuwbouw zorgen. De ernst van deze crisis vraagt nu echt om denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.”

In de regio Amsterdam dreigt de komende jaren een toenemend tekort aan studentenhuisvesting. In één jaar tijd is het tekort al opgelopen van 5.200 vorig jaar naar 6.600 eenheden nu en op grond van de prognoses stijgt dit tekort in 2028 naar 21.700 eenheden, als er niet fors wordt bijgebouwd.