Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing van drie versleten buurten in Nieuw-West nadert uitvoering

Image

De vernieuwing van drie buurten in Geuzenveld, Slotermeer en Osdorp is weer een stap dichterbij. De vaststelling in de gemeenteraad van de investeringsnota's voor de drie buurten Ruychaverkwartier, de Couperusbuurt en Hoekenes staat voor de eerste helft van juli op de agenda. In alle gevallen worden er netto woningen toegevoegd en buurten autoluw. Het college heeft al zijn zegen gegeven aan de vernieuwingsplannen.

In het Ruychaverkwartier in Geuzenveld wil Eigen Haard 237 sociale huurwoningen vervangen door 430 nieuwe woningen en ruimte voor voorzieningen en bedrijven. Het woningprogramma bestaat uit een gelijkblijvend aantal sociale huurwoningen (237, ofwel 55%) en zo'n 190 (45%) middeldure huurwoningen.

Voor de aanpak van de Couperusbuurt in Slotermeer-Zuid had Stadgenoot al in 2009 een plan klaar liggen voor sloop sloop/nieuwbouw van alle woningen in het gebied. Dat plan verdween diep in de bureaula vanwege de gevolgen van de kredietcrisis. Ondertussen is de stad veranderd én evenzeer de inzichten over stedelijke vernieuwing. In het nieuwe plan worden 370 sociale huurwoningen gesloopt en vervangen door 950 nieuwe appartementen, waarvan 528 sociale huurwoningen. De overige woningen worden middeldure huur- en vrije sectorwoningen. Het noordelijke deel van de buurt wordt gerenoveerd en voorzien van extra ruimte voor kleine bedrijven en voorzieningen. De openbare ruimte wordt groener en autoluw.

Bij het plan Hoekenes in de Blomwijckerbuurt in Osdorp sloopt Stadgenoot 88 sociale huurwoningen en vervangt die door 150 nieuwe woningen. Van de nieuwe woningen zijn negentig in het middensegment en zestig in de vrije sector. De nieuwe gebouwen bestaan uit vijf stroken van elk vijf bouwlagen hoog. De openbare ruimte wordt groener en veiliger. Het project Hoekenes maakt deel uit van de grotere ontwikkeling van Groenehuyzen en Blomwijckerpad, waar in totaal 387 woningen worden gebouwd, waarvan 50 procent sociale huur, 35 procent middeldure huur en 15 procent vrije sector woningen. Huurders van de te slopen woningen in Hoekenes kunnen straks verhuizen naar de woningen in Groenehuyzen. De bouw van Groenehuyzen is gestart in 2023 en de oplevering is in het najaar van 2025.

Wethouder Reinier van Dantzig (Bouwen): “Dit zijn mooie stappen voor stadsdeel Nieuw-West. Er is veel met bewoners gesproken en samen met onze partners is er hard gewerkt om Nieuw-West weer een stuk mooier te maken. Er komen niet alleen honderden woningen, maar ook meer groen en ruimte om te spelen. Ik ben trots op de boost die deze buurten krijgen!”