Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vereveningsfonds Amsterdam stijgt sterk door gunstige marktomstandigheden'

Image

Het Vereveningsfonds van de gemeente Amsterdam is het afgelopen jaar met ruim dertig procent gestegen naar 356 miljoen euro. Hiervan is een deel nodig voor onder andere de versterking van het weerstandsvermogen. Het restant van ruim tweehonderd miljoen euro is beschikbaar voor investeringen in gebiedsontwikkeling, zoals de onlangs aangekondigde aanleg van het Middeneiland.

“Niet eerder werden binnen de grondexploitaties van het Vereveningsfonds zo veel inkomsten gerealiseerd", zo verklaart wethouder Van der Burg van Grondzaken. De groei is het gevolg van de gunstige marktomstandigheden. "We zien dat 2016 nog succesvoller is geweest dan voorgaande jaren. Het geld gaat terug naar de stad, het wordt voor een groot deel gereserveerd voor investeringen in de gebiedsontwikkeling, zoals het opspuiten van Middeneiland op IJburg, de ontwikkeling van de Sluisbuurt en de aanleg van een brug over het IJ."

De gemeente Amsterdam verrekent in het Vereveningsfonds (VEF) de inkomsten van gronduitgifte en uitgaven voor investeringen voor toekomstige gebiedsontwikkeling. Financiële overschotten en tekorten, waaronder noodzakelijke investeringen voordat de grond voor een bouwproject kan worden verkocht, worden in het fonds verevend.