Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel minder nieuwe huurders vinden een vrijesectorwoning in 2023

Image

Het aanbod van huurwoningen in de 'kale' vrijehuursector is in 2023 flink afgenomen. Het aantal woningzoekenden dat een huurcontract kreeg, lag vorig jaar 13 procent lager dan in 2022. Bovendien nam het aanbod gaandeweg 2023 verder af, tot 30 procent minder in het vierde kwartaal in vergelijking met een jaar eerder. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter steeg met 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en de belangenvereniging Vastgoed Management Nederland (VGM NL).

In alle segmenten van het vrijehuursegment daalde het aanbod: nieuwbouw én bestaande voorraad, appartement én woonhuis, kale huur én gemeubileerd. NVM en VGM NL geven geen uitputtende analyse voor de grote afname. Aan de verminderde vraag ligt het in ieder geval niet: "De behoefte aan het bijbouwen van huurwoningen en aan doorstroming is groot." Met beide gaat het kennelijk de verkeerde kant op.

Gemiddelde huurprijs appartement in vrije sector in Nederland: €1.319

Doe de afnemende nieuwbouwproductie zich voelen? Dat moet zo zijn want de NVM/VGM meldden dat in het vierde kwartaal het nieuwbouwaanbod de helft lager ligt dan een jaar eerder. Dat geldt wellicht voor dat kwartaal, want in heel 2023 zijn 73 duizend woningen opgeleverd. Dat is maar tweeduizend minder dan in 2022. CBS heeft nog geen cijfers per segment. 

Maar ook het aanbod in de bestaande voorraad nam fors af (-25%). NVM en VGM NL zeggen niet met zoveel woorden dat dit komt omdat particuliere beleggers uit de huurmarkt stappen. Maar dat blijkt wel uit een recente analyse van Kadaster-cijfers: vorig jaar verkochten beleggers netto ruim 11.000 huurwoningen meer aan eigenaar-bewoners dan ze van hen aankochten. 

Door een stapeling van overheidsmaatregelen wordt het met name voor particulieren minder aantrekkelijk te beleggen in huurhuizen. De NVM en VGM NL wijzen er op dat daardoor de problemen in de huurmarkt verergeren. Zij pleiten voor "een evenwichtig en langjarig beleid dat excessieve huurprijzen voorkomt, verduurzaming stimuleert en tegelijk ook rekening houdt met een positief rendement voor investeerders."

Prijsontwikkeling

De gemiddelde verhuurprijs bedraagt eind 2023 1.331 euro. Per vierkante meter liggen de huren van woonhuizen eind 2023 op 12,31 euro, oftewel 10 procent hoger dan een jaar eerder. Voor appartementen komt deze prijs op 16,64 euro. De hoogste huren worden in Amsterdam betaald: gemiddeld 22,78 euro per m2. Het is overigens te simpel om de oplopende prijzen alleen te wijten aan het afgenomen aanbod. De huurprijzen liepen ook op in de periode vanaf 2015 toen er vele tienduizenden huurwoningen bijkwamen; met uitzondering van de coronaperiode:

Image
Bron: NVM en VGM-NL
Nederlandse vrije huursector - Enkele kengetallen Q4 2023
WOONHUIS: Gem. huurprijs: € 1.367        |  per m2: € 12,31       | Gem. oppervlak 115,5 m2
APPARTEMENT: Gem. huurprijs: € 1.319 |  per m2: € 16,64       |Gem. oppervlak 81,4 m2

Bron: NVM VGM-NL

 

Fred van der Molen

Trefwoorden