Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer wil einde aan winstbelasting woningcorporaties 

Image

De Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken tegen de winstbelasting voor woningcorporaties. Een ruime meerderheid steunt de motie van SP samen met Christenunie en PvdA/Groenlinks om een einde te maken aan de extreem hoge belastingdruk voor corporaties.

Jaarlijks dragen woningcorporaties meer dan een miljard euro aan vennootschapsbelasting af. Dat bedrag loopt op tot 1,4 miljard in 2026. De motie is een initiatief van SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Zij hoopt dat de belastingafdracht, die in feite door de huurders wordt betaald, straks voor de huurders kan worden gebruikt. En dat het zorgt voor extra ruimte bij corporaties om de woningnood te bestrijden.

De Woonbond reageert verheugd op de politieke steun voor deze motie. Zij zien een einde aan die winstbelasting als een noodzakelijke stap in het oplossen van de wooncrisis. 
“Juist in deze wooncrisis moeten woningcorporaties alle zeilen bijzetten om sociale huurwoningen te bouwen en de huurprijzen laag te houden. Daarom heeft de Kamer een uitstekend en belangrijk besluit genomen. Maar nu is het zaak dat het zo snel mogelijk praktijk wordt. Dan kunnen jongeren uit huis voordat ze oud zijn. En wordt een bouwcrisis voorkomen”, zegt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond.