Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer geeft wettelijke basis aan registratieplicht vakantieverhuur

Image

Vakantieverhuur mag sinds de uitbraak van COVID19 nog altijd grotendeels op zijn gat liggen, de regulering ervan gaat gewoon door. De Tweede Kamer nam dinsdag een wet aan die gemeenten meer mogelijkheden geeft toeristische verhuur van woonruimte te reguleren. Het aangenomen wetsvoorstel voorziet in de mogelijkheid voor een registratie-, meld- en/of vergunningplicht. Door de registratieplicht wordt de informatiepositie van de gemeente verbeterd, waardoor gerichter kan worden gehandhaafd. Hiermee wordt een landelijk uniform systeem geïntroduceerd dat specifiek is toegesneden op toeristische verhuur van woonruimte. Daarnaast kunnen gemeenten op basis van de Huisvestingswet 2014 effectiever optreden tegen woonfraude.

Amsterdam had vooruitlopend op de nieuwe wet al een registratie- en vergunningplicht ingevoerd, alsmede een compleet verbod in een aantal wijken. Handhavers kunnen met deze instrumenten veel eenvoudiger overtredingen opsporen: wie zijn registratienummer niet heeft opgegeven in de advertentie, of de feitelijke verhuring niet heeft gemeld of geen vergunning heeft, is in overtreding.
De eenmalige registratie is digitaal, laagdrempelig en kosteloos. Wie zich registreert ontvangt een registratienummer. Verhuurders zijn verplicht hun registratienummer te vermelden in de advertentie. De wettelijke regeling van toeristische verhuur wordt nu opgenomen in de Huisvestingswet 2014. Een huisvestingsverordening kan alleen worden vastgesteld indien er in de gemeente schaarste is aan woonruimte die leidt tot onevenwichtige en onrechtvaardige effecten.

Diverse Kamerfracties vonden de 'Airbnb-wet' niet ver genoeg gaan. Zij zouden graag zien dat ook de platforms een boete krijgen als zij advertenties zonder registratienummer toelaten. Volgens minister Ollongren maken Europese richtlijnen dat onmogelijk. Alle maatregelen worden dan ook voorlopig op de verhuurders gericht. Maar op voorstel van SP en VVD wordt de boete voor het niet registreren verhoogd naar 8700 euro en kan een gemeente een verhuurverbod opleggen aan verhuurders die drie keer de regels overtreden.