Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijke opvang Oekraïense vluchtelingen bij station Spaarnwoude

Image

Bij station Spaarnwoude in Haarlem komt een tijdelijke opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen. De Gemeente Haarlem gaat aan de Laan van Decima ongeveer zestig woonunits plaatsen op een stuk grond naast het parkeerterrein. Het is de bedoeling dat ze drie jaar of wellicht langer blijven staan.

Het verloop van de oorlog in Oekraïne is, aldus de gemeente grillig en onvoorspelbaar. Het kan nog jaren duren voor de situatie zo stabiel is dat vluchtelingen terug naar huis kunnen. De units zijn bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen die op dit moment al ergens anders in Haarlem worden opgevangen. Opvang in woonunits geeft hun meer zelfstandigheid en privacy.

Hoeveel woonplekken er precies komen, is afhankelijk van het type woonunit, de inrichting van het terrein en de aanleg van voorzieningen als stroom en water. Iedere woonunit heeft een eigen badkamer en keuken en minimaal 1 slaapkamer. Er komt een gezamenlijke ruimte voor wasmachines en wasdrogers. De locatie krijgt een vaste beheerder en een receptie. Ook zullen er vanaf de start begeleiders en beveiligers aanwezig zijn. De units komen er waarschijnlijk in het laatste kwartaal van 2023. Aan de Laan van Decima is nu ook al een tijdelijke doorstroomlocatie voor statushouders.