Overslaan en naar de inhoud gaan

Tien vragen over wie voorrang mag op een sociale huurwoning

Image
Vijftien samenwerkende gemeenten in de woningmarktregio Amsterdam houden vanaf 30 januari een enquête onder de inwoners. De enquête telt tien vragen over wie voorrang zou mogen krijgen op een sociale huurwoning. Het ophalen van meningen van inwoners is een van de vormen van participatie die wordt ingezet om de betrokken gemeenteraden en woningbouwcorporaties later dit jaar keuzes te kunnen laten maken over het stelsel van woonruimteverdeling in de toekomst. 
 
Hoewel er in de regio veel woningen worden bijgebouwd, blijft het lastig te voldoen aan de vraag naar woonruimte. Veel mensen doen een beroep op een sociale huurwoning. De gemiddelde inschrijftijd van een starter steeg in de woningmarktregio Amsterdam de afgelopen drie jaar naar circa  elf jaar. Er is een urgentieregeling maar die is niet toegankelijk voor bijvoorbeeld jongeren, net gescheiden mensen of mensen van buiten de regio. Zij hebben geen woning, maar willen wel snel een eigen huis.
 
Een andere manier van toewijzen van sociale woningen heeft tot doel doorstroming te bevorderen en te zorgen dat mensen die urgent een woning moeten hebben deze ook krijgen. Eind 2019 besluiten de raden van alle gemeenten over nieuwe toewijzingsregels, die naar verwachting in 2021 ingaan.
Klik hier voor de enquete