Telegraaf: Belangenvereniging SEBA wil raadsenquête afdwingen naar erfpachtbeleid

14.11.2019
Image

SEBA, de Stichting Erfpachters Belang Amsterdam, wil een diepgravend onderzoek naar het Amsterdamse erfpachtbeleid van de laatste decennia. Dat meldt vanmorgen de Telegraaf. Om een raadsenquête af te dwingen wil de stichting een volksinitiatief starten. Volgens de Telegraaf start vandaag het inzamelen van handtekeningen daarvoor. Op de site van SEBA werd echter vanmorgen nog geen melding gemaakt van het initiatief.

Met een raadsenquête kunnen mensen onder ede worden gehoord. Zo'n enquête kan door een meerderheid van de gemeenteraad worden ingesteld. SEBA-voorzitter Koen de Lange wil met een 'volksinitiatief' met minimaal 1.200 handtekeningen de raadsleden daartoe oproepen. De Lange: "Als de raad dit volksinitiatief dan niet overneemt, zullen we doorpakken en de benodigde 27.000 handtekeningen ophalen voor een volksstemming."

Het vorige college heeft het veelbekritiseerde Amsterdamse erfpachtsysteem gewijzigd. In het nieuwe systeem zijn de kosten in ieder geval voorspelbaar. Bovendien kan de erfpacht voor altijd - 'eeuwigdurend' - worden afgekocht. Er kan eenmalig met een forse korting worden overgestapt. De klokt tikt. Amsterdamse erfpachters hebben tot en met 31 december 2019 de tijd om een aanvraag in te dienen voor een overstap naar 'eeuwigdurende' erfpacht met korting. Vanaf 1 januari 2020 wordt die overstap heel veel duurder.
Als het tot een raadsenquête komt vindt De Lange het logisch dat de huidige overstapregeling wordt 'bevroren'.

Trefwoorden