Overslaan en naar de inhoud gaan

'Studentenwoningen' van 1250 euro in Amsterdam Noord

Image
update 13 februari

In Amsterdam Noord worden binnenkort 120 studio's van 30 vierkante meter opgeleverd met huren tussen de 1050 en 1250 euro. De opdrachtgever heeft in 2014 een bouwvergunning gekregen om studentenwoningen te bouwen. Daar blijkt gelet op de prijsstelling en de werving geen sprake meer van te zijn. De gemeente kan daar echter niets aan doen, bleek uit antwoorden op raadsvragen. 

De appartementen in het complex NorthOrleans aan de Spijkerhaven zijn luxe ingerichte studio's. Meubilair, inclusief elektrisch opklapbed, is inbegrepen en dat geldt ook voor de wekelijkse schoonmaak van deze "fully equipped designer rentals." SeARCH, de architect van het gebouw, is zelf de buurman.
De gemeente heeft de 120 appartementen meegerekend bij de productiecijfers van studentenwoningen, maar de eigenaar blijkt deze doelgroep niet echt voor ogen te hebben. Weinig studenten zullen immers de huurprijzen kunnen opbrengen. En dit terwijl juist betaalbare huisvesting was beoogd, gezien de gebiedsanalyse Oud Noord van april 2014: “Inzet in dit gebied op relatief goedkope woningbouw voor jongeren, studenten en starters betekent een dubbelslag: jonge bewonersgroepen en bijpassende (onderwijs)voorzieningen binden aan Noord zorgt nu al voor een vernieuwingsimpuls."

De gemeente antwoordt op vragen van raadslid Maarten Poorter dat de studio's door de stijgende WOZ-waardes in combinatie met de luxe afwerking sinds de recente aanpassingen van het Woningwaarderingsstelsel boven de liberaliseringsgrens uitkomen. De gemeente kan niet afdwingen dat er studenten in komen. Dat bleek eerder uit een uitspraak van de Raad van State (maart 2016) naar aanleiding van een gelijkaardige zaak rond een studentenhuisvestingproject aan het Koningin Wilhelminaplein.
De gemeente zit kortom met de handen in het haar: "Het College vindt het opmerkelijk dat door de recente WOZ-stijgingen en de aangepaste regelgeving (...) een woning van slechts 25 m2 kan geliberaliseerd worden. Het College wil hierover met minister Plasterk in gesprek gaan." Overigens had Amsterdam de huidige situatie kunnen voorkomen door maximumhuren in de erfpacht- of verkoopovereenkomst op te nemen.

 

Updates in Het Parool:

'Ook wij als architect zijn verbijsterd over de ontwikkeling van de huurprijzen' (Architect Mastenbroek over NorthOrleans - Parool 13 februari)
Projectbaas: "Ik snap het probleem niet" (Parool - 11 februari)
Ivens: "We bouwen geen sociale huurwoningen meer met commerciële partijen (Parool, 11 februari)
'Studentenwoningen peperduur door Den Haag' (Parool, 8 februari)
Ministerie laakt Amsterdam om studentenwoningen (Parool, 8 februari)

Gemeente kan niets doen aan peperdure 'studentenwoningen' (Parool, 6 februari)

Neem een kijkje op de website: http://northorleans.nl

Zie ook bespreking van het gebouw door Jaap Huisman in Het Parool: NorthOrleans is een vleugje Deep South in Noord (12 december 2016)