Strandeiland IJburg krijgt 8000 woningen en lange stranden

16.02.2018
Image

Het vijfde eiland van IJburg wordt 150 hectare groot, gaat plaats bieden aan 8.000 woningen en 6 kilometer aan kustlijn. Er komt een groot stadsstrand en meerdere kleine natuurstrandjes. Dat staat in de uitgangspuntennotitie voor Strandeiland waar het Amsterdams college op 13 februari mee heeft ingestemd. ”Het wordt voor Amsterdammers mooi wonen en werken in deze omgeving. Met veel groen en water, dat uitnodigt om te recreëren en bewegen. Met Strandeiland dragen we de komende jaren fors bij aan de woningproductie van Amsterdam,” zegt wethouder Eric van der Burg van Ruimtelijke Ordening.

Het geplande nieuwe eiland komt op de plek waar in eerdere plannen zowel het 'Middeneiland' als het smalle zuidelijk gelegen 'Strandeiland' waren gesitueerd. De vorm van de eilanden is gaandeweg de planvorming aangepast, en nu is besloten het als één geheel te ontwikkelen, met een waterbekken in het midden. Vanwege de stranden aan beide zijden heeft het college besloten het nieuwe eiland in zijn geheel te herdopen tot Strandeiland. Het zuidelijk deel gaat de Muiderbuurt heten, het noordelijk deel de Pampusbuurt.
Over de woningbouwprogrammering is nog niet veel bekend gemaakt, behalve dat Strandeiland een diverse Amsterdamse wijk met eengezinswoningen, appartementen en kleinschalige bedrijfsruimtes wordt. De IJtram zal worden doorgetrokken het eiland op. De huizen zullen via lokale warmtebronnen worden verwarmd. Afvalwater wordt gebruikt als bron van nieuwe grondstoffen en energie.

Strandeiland wordt straks bereikbaar via het Centrumeiland dat vanaf 2013 is opgespoten. Dit voorjaar start de woningbouw op deze zandplaat, waar zo'n 1.300 woningen worden gebouwd. Het college wil dit jaar met de aanleg van Strandeiland beginnen, waardoor er vanaf 2022 woningen kunnen worden gebouwd. Wethouder Udo Kock van Financiën liet eerder deze week al doorschemeren dat Amsterdam ruimte heeft voor nieuwe grote investeringen. IJburg II is een van de twaalf eerder aangewezen 'versnellingslocaties'.

Na Strandeiland rest er nog één eiland, het Buiteneiland. Dat moet een natuurgebied worden.