Overslaan en naar de inhoud gaan

Statushouders en jongeren samen in De Maurits

Image

Ymere heeft een voormalig kantoorpand in Amsterdam-Oost omgebouwd naar 22 sociale huurwoningen voor jongeren en statushouders. Begin dit jaar was het pand tijdelijk in gebruik door Gastvrij Oost en woonden er Syrische vluchtelingen. Dat initiatief stond bekend als 'Hoost'.

De woningen in De Maurits zijn circa 37 m² groot. In tien woningen komen jongeren te wonen in de leeftijd van 23 tot 28 jaar en in twaalf woningen statushouders van dezelfde leeftijd. De jongeren en statushouders krijgen een huurcontract van 5 jaar. De Maurits heeft diverse voorzieningen gericht op ‘samen doen’. Eén ruimte is omgebouwd tot een tijdelijke gemeenschappelijke leef- en ontmoetingsruimte met keuken. Hier kunnen de jongeren samen koken en eten. Op 14 december gaan de bewoners onder begeleiding van een meubelmaker een grote tafel maken voor deze ruimte. Ook is er een gemeenschappelijke wasruimte in het pand. Om het prettig samenleven te bevorderen maken de bewoners woonafspraken over het gebruik en schoonhouden van de algemene ruimtes en het samenleven met elkaar.
Het ontwerp is van de hand van architectenbureau Culd. Aannemer Dura Vermeer is begin augustus gestart met de bouwwerkzaamheden.