Overslaan en naar de inhoud gaan

Start van actie 'Energie besparen met de buren'

Image

Zaterdag 22 september start het energiebesparingprogramma 'Besparen met de Buren' in de Van der Pekbuurt in Amsterdam Noord. Kern van het programma is het energiegebruik van bewoners terugdringen door een combinatie van gedragsverandering en kleine aanpassingen in huis. Bewoners kunnen daartoe een beroep doen op klussende vrijwilligers. De aanpak van het gedragsaspect is eerder toegepast in Amsterdam Zuidoost, West en in Rotterdam. Het klussenelement is nieuw. De bewonersgesprekken worden door een getrainde en gecoachte bewoner begeleid in plaats van door een professional.

De idee is dat bewoners bij een gastgezin met elkaar, onder begeleiding van een getrainde bewoner, gaan praten over hun ervaringen met energieverbruik. Deze groepjes komen in de herfst 2012 drie maal bijeen. Deze variant op de 'tupperware-party' wordt de 'Koffiebijeenkomst' genoemd.
Vervolgens kunnen deelnemers aan het programma een 'kluswijzer' laten samenstellen. Het gaat daarbij om kleine verbeteringen (denk: tochtstrips, brievenusborstels, dorpels, radiatorfolie e.d.) die het energiegebruik terugbrengen. Die aanpassingen kunnen ze zelf uitvoeren of laten uitvoeren. Daartoe worden in de buurt handige klussers geworven.
De gespreksleiders en klussers worden getraind en gecoacht. Zij ontvangen een vrijwilligersvergoeding. Ook de gastgezinnen ontvangen een vergoeding. Voor bewoners in de bijstand wordt toestemming voor hun inzet geregeld met DWI.
Bewoners ontvangen voor hun deelname producten die helpen te besparen (DoucheCoach, spaarlamp, stand-by killer e.d.). Andere producten worden met korting aangeboden.

Besparen met de Buren is een concept van Amsterdam Steunpunt Wonen en Twinstone. De gemeente betaalt 70 procent van de kosten, het resterende deel wordt betaald via bijdragen van Ymere en Stadsdeel Noord.

Zaterdag 22 september start Besparen met de Buren met een buurtfeest in de Volewijck op de Heimansweg 33.
Vanaf 13:30 uur.