Overslaan en naar de inhoud gaan

Start bouw woningcomplex van wooncoöperatie De Warren op Centrumeiland

Image

Wooncoöperatie De Warren is gestart met de bouw van haar wooncomplex op het Centrumeiland in Amsterdam-Oost. Vijftig leden hebben samen met Natrufied Architecture een pand ontwikkeld met 36 sociale- en middeldure huurwoningen. Na voltooiing zijn ze collectief eigenaar en zullen ze het pand ook zelf beheren.

“Onze woondroom voor duurzaam, sociaal en gemeenschappelijk wonen wordt werkelijkheid. We hebben vier jaar heel hard gewerkt, en we bewijzen nu: als gemeenschap kun je het heft in eigen hand nemen en je eigen woningen coöperatief ontwikkelen. En als wij het kunnen kan de volgende groep het ook”, aldus voorzitter Chandar van der Zande.

De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam. Vier jaar geleden wonnen zij een door wethouder Ivens gelanceerde proef. Het doel van de gemeente is om deze vorm van ontwikkelen gemeengoed te maken in Amsterdam. “Amsterdam heeft een groot tekort aan betaalbare woningen. Huurders zitten met torenhoge huren of staan jarenlang op een wachtlijst. Het mooie aan wooncoöperaties is dat groepen huurders meer zeggenschap krijgen over hun woning omdat ze hun woon- en leefruimtes zelf ontwerpen, bouwen en beheren. Vervolgens huren ze individueel een woning van de coöperatie. Bovendien blijven de woningen ook op de lange termijn behouden voor lage- en middeninkomens, omdat ze niet verkocht mogen worden of in de vrije huursector kunnen belanden,” zo verklaarde Ivens bij de start van de bouw. De gemeente heeft in totaal veertien kavels beschikbaar speciaal voor wooncoöperaties.

De Warren wordt duurzaam en circulair gebouwd: met een houten-hybride draagconstructie, een groene gevel van gebruikte meerpalen, een façade van gebruikte scheepsplanken, een regenwaterbuffer-systeem waardoor het pand klimaatproef is en regenwater hergebruikt kan worden. Het gebouw wordt energiepositief door de plaatsing van bijna tweehonderd zonnepanelen en een eigen warmte-koudebron. De bouw van De Warren duurt tot de zomer van 2022.