Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadgenoot kan eindelijk van start met nieuwbouw in Nolensstraat Geuzenveld

Image

Stadgenoot is in de Nolensstraat (Amsterdam Geuzenveld) gestart met de bouw 189 huurwoningen, grote vier- en vijfkamer gezinswoningen op de begane grond en twee- en driekamerwoningen op de verdiepingen. Hiervan verhuurt Stadgenoot een derde in het middensegment, de rest in de sociale huur. De nieuwbouw komt in de plaats van drie gesloopte portieketageflats met 146 woningen.

De sloop heeft twee jaar vertraging opgelopen door bezwaren van omwonenden. In 2020 probeerde erfgoed­vereniging Heemschut tevergeefs om een monumentenstatus aan te vragen voor de portiekwoningen uit 1953 van de vermaarde architect Willem van Tijen. De erfgoedwaarde werd erkend, maar voor de gemeente woog zwaarder dat er al een vergevorderd planproces was voor sloop en nieuwbouw. Al in 2003 werden deze panden aangewezen om te slopen. Het ontwerp van de nieuwbouw is geïnspireerd op het oorspronkelijke ontwerp van het bestaande complex.

Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling van Stadgenoot, is blij eindelijk met de nieuwbouw kunnen beginnen. "Er ligt een enorme opgave om betaalbare huurwoningen bij te bouwen. Hier kunnen we tientallen woningen toevoegen, en dat is hard nodig.”